BBCode-opas

Esittely

Mitä on BBCode?
BBCode on sovellettu HTML-kielestä. Ylläpito määrittelee, voitko käyttää BBCodea. Voit myös itse poistaa BBCoden käytöstä viestin kirjoituksen yhteydessä. BBCode on tyyliltään hyvin lähellä HTML-kieltä, tagit ympäröidään hakasuluilla [ ja ] eikä < ja > -merkeillä. Se tarjoaa myös paremmat mahdollisuudet muotoilla sen mitä haluat näyttää. Käyttämästäsi tyylistä riippuen, voi olla helpompi lisätä BBCodea viesteihin napsauttamalla kuvaketta, joka näkyy kirjoitusikkunan ylälaidassa. Vaikka tämä on tehty helpoksi, kannattaa silti lukea koko opas läpi.
Ylös

Tekstin muotoilu

Kuinka voin lihavoida, kursivoida tai alleviivata tekstiä?
BBCodeen kuuluu tageja, joiden avulla voit muokata viestisi tyyliä. Tämä voi tehdä seuraavilla tavoilla:
 • Lihavoidaksesi tekstin ympäröi se [b][/b]-tageilla, esim.

  [b]Terve[/b]

  saa aikaan Terve
 • Alleviivataksesi tekstiä, käytä [u][/u]-tageja, esimerkiksi:

  [u]Hyvää huomenta[/u]

  saa aikaseksi Hyvää huomenta
 • Kursivoidaksesi tekstiä, käytä[i][/i]-tageja, esim.

  Tämä on [i]hienoa![/i]

  saa aikaiseksi Tämä on hienoa!
Ylös

Kuinka voin muuttaa tekstin väriä ja kokoa?
Voit käyttää seuraavia tageja muuttaaksesi tekstin väritystä. Muista, että tekstin näkyminen riippuu viestin lukijan selaimesta ja hänen omasta järjestelmästään:
 • Tekstin värin muuttaminen tehdään ympäröimällä se [color=][/color] tageilla. Voit laittaa siihen tunnetun värin nimen (kuten. punainen, sininen, keltainen, jne.) tai käyttää heksadesimaalista arvoa, esim. #FFFFFF, #000000. Esimerkiksi luodaksesi punaista tekstiä:

  [color=red]Terve![/color]

  or

  [color=#FF0000]Terve![/color]

  Kummatkin vaihtoehdot tulostuvat Terve!
 • Tekstin koon muuttaminen onnistuu samalla tavalla käyttämällä [size=][/size]-tagia. Tämän käyttäminen riippuu käytössä olevasta tyylistä, mutta suositeltava määritys on numeerinen arvo, joka ilmaisee tekstin koon kuvapisteinä, alkaen numerosta 20 (erittäin pieni) ja jatkuen numeroon 200 asti (erittäin iso). Esimerkkinä:

  [size=9]PIENI[/size]

  näyttää yleensä PIENI

  kun taas:

  [size=200]ISO![/size]

  näyttää ISO!
Ylös

Voinko yhdistellä muotoiluja?
Kyllä voit. Jos haluat saada jonkun huomion, voit kirjoittaa vaikka:

[size=200][color=red][b]KATSO MINUA![/b][/color][/size]

Tämä näyttää KATSO MINUA!

Emme kuitenkaan suosittele, että kirjoitat paljon tekstiä, joka näyttäisi tältä! Huomaa, että se on sinusta kiinni viestin kirjoittajana, että tagit ovat suljettu oikein. Esimerkkinä, tämä on väärin:

[b][u]Tämä on väärin[/b][/u]
Ylös

Lainaukset ja kiinteän rivivälin tekstin näyttäminen

Viestin lainaus vastattaessa
Voit lainata tekstiä kahdella tavalla, joko näyttämällä lainattavan kirjoittajan nimen tai ei.
 • Kun käytät lainaustoimintoa lainataksesi keskustelufoorumilla olevaa tekstiä tulisi sinun huomata, että lainattava teksti on ympäröity [quote=""][/quote]-tageilla. Tämä menetelmä antaa sinun lainata tekstiä tietyltä käyttäjältä tai laittaa siihen otsikoksi mitä haluat! Esimerkiksi lainataksesi pätkän tekstiä, jonka herra klöntti kirjoitti, tulisi se laittaa :

  [quote="herra klöntti"]Herra klöntin kirjoittama teksti tulee silloin tähän[/quote]

  Tuloksena on, herra klöntti kirjoitti: otsikko ennen varsinaista tekstiä. Huomaa, että sinunon käytettävä käytettävä ""-merkkejä lainattavan kirjoittajan nimen ympärillä.
 • Toinen menetelmä antaa lainata tekstiä sokeasti. Käyttääksesi tätä menetelmää lainattava teksti tulee ympäröidä [quote][/quote]-tageilla. Kun katsot viestiä, siinä näkyy vain Lainaus: ennen varsinaista tekstiä.
Ylös

Koodin, tai muun kiinteän kirjaivälin omaavan tekstin kirjoittaminen
Mikäli haluat tulostaa ruudulle koodia tai jotain muuta tekstiä, joka vaatii kiinteän välistyksen, kuten esimerkiksi Courier-tyylin fontin, valitsemasi teksti täytyy ympäröidä [code][/code]-tageilla. Esimerkiksi

[code]echo "Tässä on jotain koodia";[/code]

Kaikki käytetty muotoilu [code][/code]-tagien välissä säilytetään, kunnes katsot sitä myöhemmin.
Ylös

Listojen luominen

Järjestämättömän listan luominen
BBCode tukee kahden tyyppistä listaa: järjestämätön ja järjestetty. Nämä ovat perusteiltaan samat kuin HTML-kielessä. Järjestämätön lista näyttää jokaisen rivin omanaan sisennyksen ja listamerkin kanssa. Luodaksesi järjestämättömän listan sinun tulee käyttää [list][/list]-tageja ja määritellä jokainen aihekohta erikseen laittamalla rivin eteen [*]. Esimerkiksi, listataksesi lempivärisi, voisit tehdä sen:

[list]
[*]Punainen
[*]Sininen
[*]Keltainen
[/list]

Tämä luo seuraavanlaisen listan:
 • Punainen
 • Sininen
 • Keltainen

Vaihtoehtoisesti voit määritellä listamerkkien tyylin seuraavasti: [list=disc][/list], [list=circle][/list] tai [list=square][/list].
Ylös

Järjestetyn listan luominen
Toinen listatyyppi on järjestetty lista. Järjestetty lista antaa paremman mahdollisuuden halita mitä laitetaan jokaisen rivin eteen. Luodaksesi järjestetyn listan sinun tulee käyttää[list=1][/list]-tagia luodaksesi numeroidun listan tai vaihtoehtoisesti [list=a][/list] luodaksesi aakkosjärjestyksellisen listan. Kuten järjestämättömässä listassa, rivit määritellään [*]-merkillä sen edessä. Esimerkiksi:

[list=1]
[*]Käy kaupassa
[*]Osta uusi tietokone
[*]Kiroa tietokonetta, kun se kaatuu
[/list]

Luo seuraavan listan:
 1. Käy kaupassa
 2. Osta uusi tietokone
 3. Kiroa tietokonetta, kun se kaatuu
Aakkosjärjestyksessä olevaa listaa käyttäessä:

[list=a]
[*]Ensimmäinen mahdollinen vastaus
[*]Toinen mahdollinen vastaus
[*]Kolmas mahdollinen vastaus
[/list]

tuottaa
 1. Ensimmäinen mahdollinen vastaus
 2. Toinen mahdollinen vastaus
 3. Kolmas mahdollinen vastaus
Ylös

Linkkien luominen

Linkitys toiselle sivustolle
phpBB BBCode tukee joitakin tapoja luoda URI, Uniform Resource Indicator, jotka tunnetaan paremmin nimellä URL.
 • Ensimmäinen näistä käyttää [url=][/url]-tagia. Kaikki mitä kirjoitat = merkin jälkeen luodaan napsautettavaksi URL:iksi. Esimerkiksi linkki phpBB.com-osoitteeseen tulisi tehdä näin:

  [url=https://www.phpbb.com/]Vieraile phpBB:n kotisivuilla![/url]

  Tämä luo seuraavanlaisen linkin: Vieraile phpBB:n kotisivuilla! Huomaathan, että linkki avautuu uuteen samaan ikkunaan tai uuteen ikkunaan käyttäjän selainasetuksista riippuen.
 • Mikäli haluat vain näyttää osoitteen linkkinä, voit käyttää pelkästään:

  [url]https://www.phpbb.com/[/url]

  Tämä luo linkin, https://www.phpbb.com/
 • phpBB tukee myös jotain, jota kutsutaan taikalinkeiksi. Tämä muuttaa automaattisesti kaikki oikein kirjoitetut osoitteet linkeiksi ilman, että täytyy käyttää yhtään tagia, tai edes http://-määrittelyä. Esimerkiksi kirjoita www.phpbb.com viestiisi ja linkki näkyy www.phpbb.com viestissä, kun katsot sitä.
 • Sama toimii myös sähköpostiosoitteissa. Voit joko määrätä osoitteen näytettäväksi :

  [email]no.one@domain.adr[/email]

  mikä näyttää tältä no.one@domain.adr Tai voit vain kirjoittaa no.one@domain.adr ja se muutetaan automaattisesti viestiä katseltaessa.
Kuten kaikkien BBCode-tagien kanssa, voit liittää URL-tagin mihin tahansa muuhun tagiin, kuten [img][/img] (katso seuraava kohta), [b][/b], jne. Kuten muotoilujen kanssa, tagien sulkeminen oikeassa järjestyksessä on kirjoittajan vastuulla. Esimerkiksi:

[url=https://www.phpbb.com/][img]https://www.phpbb.com/images/phplogo.gif[/url][/img]

oikein ja voi johtaa viestin poistamiseen, joten ole tarkkana.
Ylös

Kuvien näyttäminen viesteissä

Kuvan lisääminen viestiin
phpBB:n BBC-koodi mahdollistaa kuvan lisäämisen viestiin. Muista kuitenkin: monet eivät pidä kun viesteissä on paljon kuvia ja lisäksi kuvan pitää aina olla jollakin palvelimella josta se on avattavissa.
Ylös

Kuvan liittäminen viestiin
phpBB:n BBCodessa on olemassa tagi, jolla voi liittää kuvia viesteihin. Tätä tagia käytettäessä täytyy muistaa kaksi tärkeää asiaa: jotkut käyttäjät eivät tykkää useista kuvista viesteissä ja toiseksi sen kuvan tulee olla jo internetissä (et voi linkittää kuvaa omalta koneeltasi, mikäli se ei ole verkkopalvelin!). Näyttääksesi kuvan sen URL tulee ympäröidä [img][/img]-tageilla. Esimerkiksi:

[img]https://www.phpbb.com/images/phplogo.gif[/img]

Kuten URL-ohjeissa todettiin, voit ympäröidä img-tagin myös[url][/url]-tageilla halutessasi, esim.

[url=https://www.phpbb.com/][img]https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/img][/url]

Saa aikaan:


Ylös

Muita asioita

Voinko lisätä omia tageja?
Jos olet tämän keskustelualueen ylläpitäjä ja sinulla on tarvittavat oikeudet, voit lisätä uusia BBCode-tageja ylläpitäjän hallintapaneelin kautta.
Ylös