Erinomainen kirja unista

Keskustelijat voivat esitellä omia unikirjojaan ja kommentteja muiden unikirjoista

Valvojat: ilarim, olavi

Viesti
Julkaisija
olavi
Ylläpitäjä
Viestit: 3218
Liittynyt: 25 Kesä, 2005 22:46

Erinomainen kirja unista

#1 ViestiKirjoittaja olavi » 29 Maalis, 2008 15:10

Psykiatrian erikoislääkäri Markku Siivolan kirja 'Unien opissa' (Kirjapaja 2008) kannattaa ehdottomasti kaikkien unista kiinnostuneitten lukea.

Siivola tuo hyvin esille unien yksioikoisen tulkinnan vaarallisuuden. Unien syvälliset viestit voivat niiden seurauksena peittyä, jolloin unennäkijä ei löydä unensa todellisia syvällisiä viestejä. Unien tulkintaa on liian kauan hallinneet tulkinnan ns. asiantuntijat, tulkintaoppaat ja symbolisanakirjat. Unia ei pitäisi ollenkaan tulkita, vaan varovasti alkaa ympäröidä edellisten päivien elämyksillä ja kokemuksilla. Tärkeää on 'maistella' tunnelmia, olla kuulolla ja antaa uneen liittyvien ilmaisujen ja sanojen tulla tajuntaan ja esille luovan löytämisen kautta.

Toiset voivat auttaa unennäkijää tunnistamaan unen syvyyttä. Se he voivat tehdä Siivolan mukaan parhaiten Montague Ullmanin kehittämää tekniikkaa soveltavassa uniryhmässä, joita Siivola on vetänyt Suomessa kymmeniä vuosia. Tekniikka on kehitetty sellaiseksi, että ryhmässä mahdollisimman vähän tarjotaan tulkintoja. Se sijaan autetaan unennäkijää löytämään omat merkityksensä unelle. Kaikissa vaiheissa kunnioitaan unennäkijää hänen omissa uneen liittyvissä pohdinnoissa. Kaikenlainen merkitysten tyrkyttäminen on ryhmässä kiellettyä, koska unen merkityksiä lopultakin voi löytää vain unennäkijä itse.

Arvokasta Siivolan kirjassa on myös unen syvyyteen liittyvät pohdinnat ja kuvaukset. Uni on yhteytemme elämän suureen mysteerioon. Sitä syvyyttä ovat mystikot kuvanneet Jumalan kohtaamisena, tiedemiehet selittämättömänä kaiken perustana. Sen kuvaamiseen eivät sanat riitä. Yksioikoinen unien tulkinta vie pois noilta syvien salaisuuksien lähteiltä.

Markku on pyrkinyt aina hiottuun selkeään ilmaisuun. Hänen ajatustensa lyhyt toistaminen tekisi väkivaltaa kirjalle. Kehotan siksi vain, että lukekaa.
Henkilökohtaisempaa unientulkintapalvelua

Saaga

#2 ViestiKirjoittaja Saaga » 10 Huhti, 2008 16:04

Kiitos suosituksesta.
Hankin kirjan. Upea teos, parastaikaa lukemassa...

Unet ovat merkinneet minulle viime vuosina hyvin paljon. Olen vuosikausia pitänyt unipäiväkirjaa.


Palaa sivulle “Unikirjat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija